Toetsenbordsloten zijn de logische evolutie van de sloten die in de meeste deuren worden gebruikt, van huizen tot gebouwen. In beveiligde installaties zitten ze in praktisch elke deur. Als ze op de juiste manier zijn geïnstalleerd, bieden deze apparaten een betere beveiliging dan de traditionele sloten die al eeuwenlang op deuren worden gemonteerd. Met de toegenomen publieke kennis van het ontwerp van tuimelaars en sleutels, kunnen apparaten die ooit veilig waren, nu gemakkelijker worden gekozen. Deze hebben dieven in staat gesteld toegang te krijgen tot gebouwen en constructies die ooit als veilig werden beschouwd. De komst van toetsenbordvergrendelingen hebben eigenaren van huizen en gebouwen in staat gesteld gelijke tred te houden met de toegenomen beveiligingsbehoeften van vandaag.

Yale digitaal deurslot Soorten toetsenbordvergrendelingen

Toetsenbordsloten, ook wel sleutelloze sloten genoemd, zijn er in 2 basisvormen. Een daarvan is een unit met analoge knoppen, die je in combinatie indrukt om een ​​deur te ontgrendelen. De andere variant maakt gebruik van een touchpad, die iedereen met een smartphone kent. Varianten van deze basisontwerpen kunnen meerdere ingangen omvatten, zoals vingerafdrukherkenning (ook bekend als biometrische identificatie), draadloze activering of een RFID-sleutel.

Alle toetsenbordvergrendelingen zijn door de gebruiker programmeerbaar, zodat men codes kan wijzigen wanneer de eigenaar dat nodig acht. Een vrij veel voorkomende functie is om gasten een tijdelijke code te geven die na een bepaalde tijd kan verlopen.

Al deze toetsenbordvergrendelingen gebruiken een stroombron, meestal een set batterijen in het apparaat. Sommige gebruiken 4 AA-batterijen, terwijl andere een cel van 9 volt gebruiken. De gemiddelde levensduur zou ongeveer een jaar moeten zijn voordat vervanging nodig is. Gebruikers die toetsenbordvergrendelingen op deuren met weinig verkeer hebben gebruikt, hebben een batterijlevensduur van twee jaar of meer gemeld. De betere eenheden hebben een indicator voor een lage batterijlading, zodat u niet betrapt wordt op het zoeken naar een sleutel, of een professional moet bellen omdat het slot onbruikbaar is geworden vanwege een lege batterij.

Veel modellen hebben het bekende sleutelslot voor gebruik in noodgevallen (zoals wanneer de elektronica uitvalt of wanneer de batterij leeg raakt).

Toetsenbordvergrendeling gaat vooruit Ideale toepassingen voor toetsenbordsloten

Er zijn twee belangrijke redenen om toetsenbordvergrendelingen te gebruiken: veiligheid en gemak. Met een toetsenblokkering hoeft men alleen de toegangscode te verstrekken aan degenen die het moeten weten, of het nu familieleden of afdelingspersoneel zijn. Het is niet nodig om individuele sleutels te laten knippen voor elke persoon die toegang nodig heeft tot een bepaalde deur. Bij het verlaten van je huis heb je ook de gemoedsrust dat het toetsenbordslot je deur automatisch op slot doet. Geen zorgen meer in uw achterhoofd als u de deur van uw woning op slot had gedaan.

Eenmaal binnen in uw huis, zorgt de automatisering van een toetsenbordslot er ook voor dat u uw sleutel niet buiten uw deur heeft laten hangen. Voor kinderen (en ouderen) is dit een zegen voor de veiligheid, omdat het ervoor zorgt dat ze geen slachtoffer worden van willekeurige of opportunistische misdaden wanneer de sleutel per ongeluk buiten wordt gelaten.

In het geval van commerciële of industriële instellingen bieden toetsenbordvergrendelingen hetzelfde gemak, naast een gemakkelijke manier om de toegang te controleren. Met meer geavanceerde modellen kan men tijden plannen waarop een bepaalde code wordt geaccepteerd of niet. De functie om meerdere codes te accepteren betekent dat leidinggevenden op hoog niveau op elk moment toegang kunnen krijgen, terwijl administratief personeel alleen toegang krijgt tijdens kantooruren. Bovendien kunnen toegangslogboeken worden bijgehouden, zodat een beheerder kan controleren wanneer een bepaalde unit is geactiveerd. Dit is een indicatie van ongebruikelijke toegangstijden of pogingen van een bepaalde codecombinatie om toegang te krijgen tot het slot tijdens ongeautoriseerde tijden.

Yale digitaal deurslot met kaart

Dit Yale digitale deurslot kan zowel met een pin- als autolezer werken.

Overwegingen bij het evalueren van toetsenbordvergrendelingen

Toetsenbordvergrendelingen hebben tal van voordelen op het gebied van esthetiek, gemak en veiligheid. Maar al deze voordelen komen met enkele minpunten. De belangrijkste hiervan is de prijs van een toetsenbordvergrendeling.

Met draadloze apparaten zijn er problemen gemeld waarbij de batterijen binnen een paar maanden, zo niet weken leeg waren. Deze werden veroorzaakt door een slecht ontwerp of door gebruikers die het energiebeheer en de stand-by-instellingen niet konden optimaliseren. Andere factoren die de levensduur van de batterij beïnvloeden, zijn de activeringsfrequentie (eenmaal per dag versus 20 keer per dag), sensorgevoeligheid (die kan blijven activeren als deze te gevoelig is) en batterijkwaliteit.

Biometrische sensoren en RFID-vergrote toetsenbordvergrendelingen kunnen ook onregelmatig werken. Een vuile of natte vinger kan ervoor zorgen dat een vingerafdruksensor zich onregelmatig gedraagt, terwijl een RFID keycard niet goed kan functioneren als er een sterke radiozender in de buurt is.

Dan is er nog de menselijke factor. Sommigen hebben een probleem met het bewaren van een toegangscode in het geheugen. Ofwel zal de verleiding groot zijn om het op te schrijven waar het gemakkelijk toegankelijk is (zoals een notebook of telefoon), of de code is gewoon vergeten.

Voorstanders van toetsenbordvergrendelingen beweren dat deze moderne eenheden betrouwbaarder zijn dan traditionele pin- en tuimelsloten vanwege het ontbreken van mechanische slijtage. Dat is waar, maar men moet er rekening mee houden dat elektronica zijn eigen problemen heeft, zoals lege batterijen, corrosie in de contacten of beschadigde firmware. Dat gezegd hebbende, betekent voortdurende verbetering in het ontwerp en de fabricage van elektronische componenten dat huidige en toekomstige modellen vrij betrouwbaar zullen werken wanneer ze worden gebruikt met de aanbevelingen van de fabrikant in gedachten.

Installatie van een toetsenbordvergrendeling kan worden bereikt met basisgereedschap en rudimentaire doe-het-zelfkennis. De meeste toetsenbordvergrendelingsmodellen hebben variaties die rekening houden met de verschillende manieren waarop sloten aan de deur worden bevestigd, of het nu gaat om insteek-, rand- of kruisgatbeslag. Hierdoor kunnen de meeste toetsenbordsloten op de markt traditionele mechanische sloten vervangen met weinig aanpassingen aan de bestaande deur. Als u de installatie zelf doet, zorg er dan voor dat u vertrouwd bent met de programmeerinstructies, want het fysiek installeren van het slot is slechts het halve werk. Denk er ook aan om de handleiding op een toegankelijke plaats te bewaren, aangezien u deze zeker van tijd tot tijd zult raadplegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.